EN

Κατασκευή γηπέδου Squash

Τα γήπεδα squash στην Ελλάδα είναι ακόμα λίγα στον αριθμό, όμως πρόκειται για ένα ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα που κερδίζει ολοένα και περισσότερους αθλούμενους. Η κατασκευή γηπέδου squash είναι αρκετά οικονομική και δεν απαιτεί μεγάλο εμβαδόν ούτε εκτεταμένες εργασίες στο χώρο, ειδικά όταν γίνεται σε ήδη προϋπάρχοντα εσωτερικό χώρο. Η Sport Solutions προχωρεί στην κατασκευή γηπέδου squash με πρωτοποριακά υλικά και υψηλή τεχνογνωσία εξασφαλίζοντας ποιοτικό παιχνίδι με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές αλλά και μεγάλη διάρκεια ζωής στην εγκατάσταση χωρίς την ανάγκη εκτεταμένης συντήρησης.

Σχήμα και διαστάσεις

Οι διαστάσεις ενός γηπέδου squash είναι 9,75 μέτρα μήκος και 6,40 μέτρα πλάτος με επιτρεπτή διακύμανση ένα εκατοστό. Ως προς το ύψος δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, αφού το γήπεδο μοιάζει ουσιαστικά με ένα ανοιχτό «κουτί» χωρίς οροφή. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα γήπεδα squash κατασκευάζονται σε εσωτερικό χώρο, η οροφή είναι αυτή που ήδη υπάρχει στον αγωνιστικό χώρο και καλύπτει την εγκατάσταση που μπορεί να περιλαμβάνει και περισσότερα γήπεδα squash το ένα δίπλα στο άλλο. Υπάρχουν και γήπεδα εξωτερικού χώρου, αν και σπανίως προτιμώνται, τα οποία δεν έχουν οροφή και ως εκ τούτου πρέπει να κατασκευάζονται με πιο ανθεκτικά υλικά. Το ύψος των περιμετρικών τοίχων, πάντως, πρέπει να είναι 5,64 μέτρα.

Επιφάνεια δαπέδου

Η επιφάνεια ενός εσωτερικού γηπέδου squash είναι φτιαγμένη από ξύλο, το οποίο έχει την αναπήδηση που χρειάζεται. Επειδή, όμως, το απλό ξύλινο δάπεδο έχει κατηγορηθεί για προβλήματα στις αρθρώσεις, πλέον χρησιμοποιείται ειδικά επεξεργασμένο ξύλο με αντικραδασμική προστασία. Στα εξωτερικά γήπεδα, μια πολύ καλή εναλλακτική που χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα και επαρκή αναπήδηση της μπάλας είναι ο πλαστικός ελαστοτάπητας, ο οποίος είναι αδιάβροχος και έχει αντικραδασμική επίστρωση.

Τοίχοι περιμετρικά του γηπέδου

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην κατασκευή γηπέδου squash είναι οι τοίχοι περιμετρικά του γηπέδου, αφού αυτοί αποτελούν ουσιώδες μέρος κατά τη διάρκεια του αγώνα. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το παιχνίδι απρόσκοπτα και η μπάλα να αναπηδάει πάνω σε κάθε επιφάνεια σύμφωνα με τους υπολογισμούς των παικτών, δεν θα πρέπει οι τοίχοι να έχουν κανενός είδους εμπόδιο, κενό, βαθούλωμα ή εμφανή σύνδεσμο ανάμεσα στα πάνελ. Συνεπώς, δίνεται πολύ μεγάλη σημασία στο να είναι αυτοί απόλυτα ομαλοί και επίπεδοι αλλά και να χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου ανθεκτικότητα, για να μη δημιουργηθούν με την πάροδο του χρόνου ραγίσματα.

Τα συνηθέστερα υλικά που χρησιμοποιούνται για τους τοίχους του γηπέδου squash είναι το τσιμέντο, ο γύψος, το πλαστικό, το ξύλο και το γυαλί. Οι πρώτες τέσσερις επιλογές είναι οι φθηνότερες, όμως δεν έχουν την ίδια ανθεκτικότητα με το γυαλί, ενώ συχνά παρατηρείται πρόβλημα στους συνδέσμους και στο πώς επηρεάζουν τη ροή του παιχνιδιού. Αντίθετα, το γυαλί έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και αντοχή στις περιβαλλοντικές συνθήκες, αφού έχει προηγηθεί ειδική επεξεργασία του, για να γίνει άθραυστο. Οπωσδήποτε, το γυαλί χρησιμοποιείται στον οπίσθιο τοίχο, αφού είναι το μόνο που επιτρέπει στο γήπεδο να έχει θεατές, αλλά επίσης είναι απαραίτητο και στα εξωτερικά γήπεδα squash.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΗΠΕΔΟΥ

By using this website, you agree to our .